zelfcompassie

zelfcompassie


Compassie met jezelf

Wat geef je aan anderen? Liefde en compassie! En wat geef je aan jezelf? Ook liefde en zelfcompassie? Enkel liefde zorgt voor groei in alles. Liefde voor jezelf, voor anderen, voor dieren, voor planten, voor alles en iedereen. Vanuit liefde leven, geeft je zoveel rust. Het klinkt te mooi om waar te zijn en niemand zegt ook dat alleen vanuit liefde leven makkelijk is. Wel is het de moeite waard om te gaan doen.

Aandacht geven of juist niet

Wat je geen aandacht geeft, groeit niet. Als je iets of iemand met liefde aandacht geeft, groeit degene of datgene waar je mee bezig bent. Je kunt ontwikkelen met liefde. Als iemand feedback aan jou geeft waar je niet om gevraagd heeft, geef dan liefde, vriendelijkheid en dankbaarheid terug. Bedank diegene voor zijn feedback en zeg “goed punt, dank je wel”. Als je er niets mee kunt, is dat prima. En laat het voor wat het is.

Door er verder geen aandacht aan te schenken, groeien er ook geen verhalen in je hoofd. En kun je zelf in liefde verder leven. Ook als je het even niet ziet zitten. Ga op een rustige plek zitten waar je niet (teveel) wordt afgeleid. Neem dit moment voor jezelf = zelfcompassie. Zoek een toepasselijke mantra op, eentje die je kracht en liefde geeft. En ga daarmee mediteren. Geniet van de rust die het je geeft om even voor jezelf bezig te zijn.

Wat is zelfcompassie

Zelfcompassie is hetzelfde als compassie aan anderen. Je hoeft geen medelijden met iemand te hebben. Iedereen maakt zijn eigen keuzes. Door anderen een spiegel voor te houden met hun gedragingen kun je iemand helpen, dat is empathie. Jij hoeft het niet te doen, alleen je kunt een ander helpen de juiste weg, terug, te vinden. En dat hoeft geen kunst te zijn. Sommige mensen hebben dat van nature al in zich. Anderen moeten er wat harder voor werken.

Als iedereen een beetje liever voor zichzelf zou zijn, zou de wereld er al meteen een stuk beter uitzien. Laat staan als iedereen ook voor anderen een beetje meer compassie zou hebben!

Lief zijn voor jezelf laat je groeien op mentaal vlak