sterven

sterven en reiki


Reiki bij stervensbegeleiding

In de ouderenzorg kun je veel werken met reiki. Om mensen rust te laten ervaren, om jezelf rust te geven, om mensen te begeleiden in hun stervensproces. Hoe mooi is het om iemand de rust te kunnen geven, zodat het sterven wat vergemakkelijkt wordt! In ieder geval kan iemand dan rustig sterven. Ook belangrijk om iemand bij te kunnen staan tijdens het overlijden. Er ook voor de familie te zijn.

Angst voor de dood

Sterven gaat bij veel mensen gepaard met angst. De weg naar de dood en ook het proces van overlijden. Op het juiste moment iemand zijn verhaal laten doen, is gewoon luisteren is al voldoende. Door een luisterend oor te bieden, kan iemand zijn angst tot uiting (proberen te) brengen. Daarnaast doet het al heel veel als je naast iemand zit, zeker nu in deze corona tijd met alle maatregelen. Als je dan zelf de rust zelve bent, kun je die intentie ook uitstralen naar degene die op sterven ligt. Dat is zo mooi voor alle partijen.

Als je goed op let, kun je de, verwachte, dood zien naderen. Waarbij je op tijd familie kunt waarschuwen om te komen waken of om gewoon bij hun verwant te zijn. Dit is voor verwanten en vrienden vaak een belangrijk moment. Het geeft diegene een goed gevoel om hun verwant of vriend niet alleen te laten sterven. En soms kan alleen een verzorgende bij een dierbare zijn door omstandigheden. Dan is het voor de verwanten/vrienden belangrijk om te horen hoe het overlijden gegaan is.

Reiki zelfbehandelingen

Als je zelf met beide benen op de grond blijft staan met reiki kun je zelf ook eenvoudiger de rust bewaren. Zeker zo belangrijk. En dat kun je doen door jezelf veel reiki te geven. Gewoon, met een reiki zelfbehandeling. Heb je reiki 2 dan kun je met de symbolen gaan werken tijdens je zelfbehandeling. Zet ze in en versterk je behandeling aan jezelf op meerdere gebieden. Hierdoor voel jij je goed en kun je een ander ook goed begeleiden.

Live your own life