blog negativiteit

negativiteit


Omgaan met negativiteit

Wanneer ben je negatief? Als je zegt “het zal dadelijk vast gaan regenen” of “wat is het druk op de weg” of “wat heb ik toch een druk sociaal leven”, dat zijn al negatieve uitingen. Je hangt aan alles een negatief label: zwaar, vermoeiend, te druk, te duur, te veel, te weinig. Soms voel je het ook heel sterk in jezelf – je bent aan het zeuren over niets.

Je maakt je druk over iets. Dat zijn allemaal gedachten in je hoofd die een eigen leven gaan leiden. Morgen komt familie op bezoek en zij doet altijd zo negatief over alles of is zo uitgesproken over zaken. Ik maak me nu al druk dat ik niks verkeerd zeg. Zie je, je maakt een verhaal over wat er zou kunnen gaan gebeuren = onvoltooid verleden toekomende tijd.

  • Onvoltooid = het is nog niet eens gebeurd
  • Verleden = je hebt er al een verhaal van gemaakt hoe het is gebeurd
  • Toekomende = het moet nog gaan gebeuren, maar in je hoofd is het al een voldongen feit

Omdenken

Lastig die negatieve gedachten. Oei, dat is ook een negatieve gedachte. De manier hoe je nadenkt over dingen verandert je gedachten. Je kunt ook zeggen ik ga werken aan die negatieve gedachten. Dat kan in het begin wat lastig zijn, maar ik weet zeker dat het me gaat lukken. Dat maakt de gedachte al meteen stuk minder zwaar. Omdenken noemen we dat tegenwoordig.

Omring jezelf met mensen die positief in het leven staan. Zoals negativiteit de omgeving kan beïnvloeden doet positiviteit dat net zo goed.  Dat is een mentale switch die je meteen kunt maken. Ik ben de baas en niet mijn gedachten. Relativeren helpt ook. Ik kan wel boos blijven omdat ik een onvoldoende heb gescoord, maar ik kan het ook omdraaien: volgende keer ga ik anders leren zodat ik wel een voldoende haal. Boos blijven, in negativiteit blijven hangen, lost mijn onvoldoende niet op. Een andere mindset helpt wel om het de volgende beter te doen.

Bewust zijn en bewustzijn

Zorg dat je je bewust bent van jouw negatieve gedachten.  Zodra je beseft dat je negatief doet, verdwijnt de negativiteit vanzelf! Let ook op sarcastische opmerkingen. Deze staan bol van negativiteit of het een ander iets niet gunnen. Nog zoiets om alert op te zijn.

Geef jezelf eens extra reiki. Deze positieve energie helpt je om vol enthousiasme en positiviteit in het leven te staan.

Don’t worry, be happy.