gezondheid in voeding

gezondheid


Aandacht voor gezondheid

Gezondheid krijgt veel aandacht tijdens de huidige coronacrisis. En terecht. Gezondheid is de basis van je leven. Het biedt altijd weer nieuwe inzichten. Gezondheid is een balans tussen goede voeding, lekker in je vel zitten, weinig stress ervaren en lekker bewegen. En het is persoonlijk. Wat voor de een gezond is, past misschien helemaal niet bij een ander. Balans is het kernwoord.

Voeding en darmen

Het blijkt steeds weer dat voeding een grote invloed heeft op lichaam en geest. Uitgebreid en jarenlang onderzoek heeft uitgewezen dat voedingstoffen die worden opgenomen in je darmen van heel groot belang zijn voor alle lichaamsprocessen. Waaronder ook het psychische deel van je gezondheid (geen/minder stress ervaren).

Voeding is heel erg belangrijk om jou en je lichaam op een goede en prettige manier te laten functioneren. Voeding draagt onder andere ook bij aan een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora is essentieel voor een evenwichtig immuunsysteem. Wanneer dit bacteriële evenwicht  (darmflora) verstoord is, kan een overmatige allergische reactie een risico vormen op de ontwikkeling van ontstekingen in het maagdarmstelsel.

Wat is darmflora

De darmflora zijn de bacteriën in je maag en darmen die de spijsvertering verzorgen. Door de darmbacteriën worden voedingsstoffen afgebroken of gebruikt door het menselijk lichaam. De samenstelling van deze bacteriën in de darmen is voor ieder mens uniek. Bepaalde bacteriestammen heeft iedereen in het maagdarmstelsel. Daarnaast is de samenstelling van onze darmflora gedeeltelijk evolutionair bepaald. Japanners hebben bijvoorbeeld darmbacteriën die in staat zijn om zeewieren te verteren. Deze darmbacteriën missen Europeanen.

Met gezonde voeding zorg je voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Ook gezonde voeding is lekker of kun je lekker maken. Daarnaast houd het je geest gezond. Als je gaat mediteren, probeer dan eens niet van tevoren iets te eten. Door nieuwe gewoontes te ontwikkelen houd je je geest ook gezond. En met gezond eten kun je beter in balans komen.

Gezond eten houdt je in balans